Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

vrijdag 27 februari 2015

Vlaamse klassiekers met een veggi twist

De voorbije twee weken gebeurde er plots iets wat onze harten én magen beroert. Jeroen Meus organiseerde met zijn veelbekeken kookprogramma ‘Dagelijkse Kost’ een verkiezing van Vlaamse keukenklassiekers. Stoofvlees met friet kwam met grote voorsprong op één te staan. Spijtig voor de idealisten die meedoen aan ‘Dagen Zonder Vlees’… Of toch niet? 

Met wat fantasie kan de gemiddelde keukenprins of -prinses die vlezige Vlaamse klassiekers zo omtoveren tot een prima vegetarische maaltijd. Hier volgt de Vlaamse vleesklassieker in een vegetarisch jasje: ‘stoofvlees’ met frietjes, appelmoes en zelfgemaakte mayonaise.

De vleesvervanger: seitan

In plaats van rundvlees gebruiken we seitan. Seitan is een eiwitrijke, vezelige brok, met een hartige, soms kruidige smaak. Dat hangt af wat de producent erbij doet. Opgelet voor zij die niet van gluten houden: seitan is een gluten. Door tarwevezels te kneden, scheiden de gluten zich af. Vervolgens worden ze gekookt in een bouillon van sojasaus, zeewier en gember, waardoor het zijn hartige smaak verkrijgt. Seitan wordt al honderden jaren gebruikt in de Oosterse keuken, en is sinds vijfentwintig jaar ook in België verkrijgbaar.

4 personen, 45 min, makkelijk

Bereiding van het ‘stoofvlees’

Nodig: 500 g seitan - 1 flesje donker bruin bier (pied boeuf tafelbier is prima) - 2 grote uien- 3 plakken peperkoek - 5 beschuitjes - 3 kruidnagels - 3 laurierblaadjes - 500 ml water - 1 bouillonblokje - 75 g boter - 3 teentjes look - 3 takjes tijm - 3 tl mosterd - 3 el stroop - 1 el ketchup - peper -  zout

Versnipper de uien en de look. Smelt de boter in een grote pot op een matig vuur en stoof de ui, look, laurier, tijm en de kruidnagel erin. Snij of scheur de seitan in zo’n vier centimeter dikke stukken. Laat de brokken zeven minuten meestoven met de ui. Voeg het bier, water, bouillonblokje, de peperkoek, de verkruimelde beschuit, mosterd, ketchup en stroop toe en laat pruttelen tot de saus helemaal ingedikt is, zonder deksel op de pot. Roer regelmatig. Dit proces kan een uur duren. Als je niet zoveel geduld hebt, kun je natuurlijk gewoon gebruik maken van wat verdikkingsmiddel voor bruine sauzen.

Lekker heet serveren met frietjes, appelmoes en mayonaise!

Bereiding van de mayonaise

Nodig: olie - mosterd - 1 ei - zout - azijn - bokaal met deksel - staafmixer - passende langwerpige pot

Breek het hele ei in de pot, voeg een grote eetlepel mosterd toe, wat zout en peper en zet de staafmixer erin. Giet tijdens het mixen de olie er in kleine hoeveelheden bij. Hoe meer olie, hoe meer mayonaise. Als je de gewenste hoeveelheid mayonaise verkregen hebt, doe je er nog een eetlepel azijn bij en mix je die erdoor. Je kunt in een handomdraai een grote pot mayonaise maken die je enkele maanden in de koelkast kunt bewaren.

Bereiding van de appelmoes

Nodig: 8 appels - water - 100 gram suiker - kaneel - twee kruidnagels

Voor 4 personen kom je met 8 appels ruim toe. Heb je nog een bak appels uit de tuin van vorige herfst liggen, snij die meteen mee in de pot. Je kan wat oude confituurpotten met het goedje op te vullen. Lekker als tussendoortje op elk uur van de dag!

Appels goed wassen, schillen, klokhuis uithalen en met een bodempje water in een grote pot in stukken snijden. Een half uur op het vuur is meestal voldoende. Af en toe roeren, zeker opletten dat het goedje beneden in de pot niet aanbakt. Voeg voor 8 appels 100 gram suiker toe, of meer als je echt van mierzoete appelmoes houdt. Een grote snuif kaneel en wat kruidnagels mogen echt niet ontbreken, maar niet overdrijven met de kruidnagel. Ze geven immers echt een hele intense smaak af waar niet iedereen voor te vinden is. Twee kruidnagels op acht grote appels is ruim voldoende!

Warm serveren met de gestoofde seitan, frietjes en een grote klodder mayonaise of meteen in uitgekookte oude confituurpotten doen. Je kan de appelmoes enkele weken bewaren als je de potten omgekeerd laat afkoelen.

Bereiding van de frietjes

Nodig: 1 kilo loskokende aardappelen (bv bintjes) - frietketel met plantaardige olie - zout

Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Vervolgens snij je de plakjes nog eens in de lengte. Volgens Jeroen Meus is de ideale Belgische friet 13 mm dik, ongeveer de dikte van een vinger dus. Was de frieten niet, want het zetmeel dat op de frieten zit is belangrijk bij het bakproces en zorgt voor een goede smaak. Verhit het frietvet op 140°. Bak de frietjes een eerste keer, maar zorg ervoor dat ze nog niet goudkleurig worden. Vang ze op in een kommetje met wat vellen keukenpapier om het vet op te zuigen en laat ze weer afkoelen. Ondertussen verhit je het frietvet tot 180°, waarin je de frieten goudbruin kunt bakken. Vang ze weer op in een schaaltje met wat keukenpapier en strooi er wat zout over.

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten