Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

maandag 29 augustus 2016

Electronic sport en de wondere wereld van het nerdvana

Van alle sporten zijn er maar enkele die de media halen. Veel van die sporten die de media niet halen moeten zich dan ook dubbel zo hard bewijzen. Er zijn varianten waarbij de twijfel de kop opsteekt of de activiteit wel bestempeld kan worden als ‘sport’. Electronic sport (afgekort e-sport) heeft alles wat bekendere disciplines ook hebben, maar niet iedereen lijkt daarvan overtuigd.

Volgens topman van Dexerto France Nicolas Hulsmans (@DexertoNico) kan e-sport, ofwel het professioneel spelen van computerspellen, als een volwaardige sport beschouwd worden. ’Er komt ontzettend veel teamspirit en communicatie aan te pas en de vaardigheden zijn echt niet eenvoudig om aan te leren. Het vraagt dan ook ontzettend veel tijd voor je aan de top kan meedraaien.’ In principe kan je volgens hem e-sport vergelijken met schaken, want hoewel de spelers fysiek weinig tot niet bewegen moet een e-sporter over verscheidene capaciteiten beschikken.


Wat is Dexerto?


Dexerto is een nieuwswebsite die e-sport
covert over Call of Duty. De grootste bron
van inkomsten zijn de advertenties. Dexerto
verkoopt advertentieruimte aan merken die
hun producten aan onze doelgroep willen
tonen (voornamelijk tussen 13 en 21 jaar).

’Marketing is onze grootste bron van inkomsten
en dat is eigenlijk voor het hele e-sport-
gebeuren zo.’ Aangezien Dexerto gespecialiseerd
is in Call of Duty mochten ze ook als onderaan-
neming de wereldbeker in Parijs organiseren.


Eigen aan een sport is ook de heldenstatus die topsporters bezitten. Bekende e-sporters worden dan ook als ware helden aanzien en hebben tal van fans, de een al wat gekker dan de ander. Tijdens een groot evenement in Parijs moest Hulsmans ook de taak van bodyguard op zich nemen om de talloze fans op een veilige afstand te houden. 'In Amerika is het soms helemaal te gek voor woorden. Grote teams hebben hun eigen ”gaming house” waar ze samen leven en trainen. Het is daar wel eens gebeurd dat hevige tegenstanders de politie hebben opgebeld met een valse melding zodat de SWAT binnenstormde.’ Een illustratie van hoe hard e-sport leeft bij fans.

Prijzengeld
Een ander aspect waardoor e-sport als volwaardige sport beschouwd kan worden,  zijn de budgetten. Het prijzengeld dat men kan verdienen is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Zo won een Chinees team afgelopen zomer een Dota 2-tornooi. Dat is een online spel waarbij teams van 5 het tegen elkaar opnemen en elkaars “Ancient” (een soort standbeeld in de basis) proberen te vernietigen. De Chinezen verdienden hier in totaal 3,7 miljoen euro mee. Geld dat ze wel nog moesten verdelen onder elkaar, maar het blijft een leuk extraatje.  

In België staat e-sport nog in zijn kinderschoenen. Nicolas Hulsmans is zelf een Belg, maar werkt voor het Franse luik van Dexerto. ’Wij zijn ook actief in de hele Benelux, maar in België is ontzettend weinig te doen. De Franse markt is dan ook, vooral in commercieel opzicht, een veel interessantere piste.’

Imagoprobleem
Over de toekomst van e-sport in België zijn de meningen verdeeld. Het lijkt moeilijk om in een klein land als België te groeien. ’Ik zie er toekomst in', zegt Hulsmans, 'maar niet op hetzelfde niveau als waarop andere landen meespelen. België loopt tien jaar achter en heeft op het vlak van e-sport nog niks bereikt. De enige Belgische spelers die het gemaakt hebben, zijn naar het buitenland moeten vertrekken.’ 

Volgens Hulsmans is het een vicieuze cirkel. Er is in België nog te veel taboe rond gamen en de media brengen het ook niet altijd op de beste manier naar voren. Vanaf het moment dat de media op de trein springen, kunnen investeerders geïnteresseerd raken. En zo kan de bal aan het rollen gaan.

Twitter Nicolas Hulsmans: @DexertoNico
@JoeyKestemont

0 reacties:

Een reactie posten