Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

vrijdag 27 februari 2015

Venetiaans carnaval in de Marollen


Brussel - Het Venetië van de Italiaanse vrouwenversierder en legende Casanova streek vorig weekend even neer in Brussel. Voor het vijfde jaar op rij organiseerde de vereniging van handelaars van de Bruegelwijk in de Marollen een carnaval waar Venetiaanse kledij verplicht is. 'Het is de eerste keer dat ik hieraan meedoe,' zegt een meisje terwijl ze apetrots haar prachtige jurk laat zien. 'Mijn oma heeft mijn kleren en die van mijn zus helemaal alleen gemaakt.'

Een dikke twee uur voordat de carnavalsstoet begint, vallen er dikke hagelbollen uit de lucht. Menig carnavalsvierder moet op dat moment in paniek geraakt zijn. Anderhalf uur later lijkt de lucht op te klaren. Wanneer de verklede meute vertrekt, kunnen de sympathisanten zelfs genieten van enkele aarzelende zonnestralen.

Kijklustigen die niet snel genoeg uit de weg gaan voor de stoet, ontsnappen evenwel niet aan enkele druppels water. De groep wordt immers niet alleen voorgeleid door trommelgeroffel, maar ook door een replica van Manneken Pis, het bekendste beeld van België. Een enkele druk op de knop door de heer die de replica bedient en er spuit water uit. 'Aaah, koud!' roept een amateurfotograaf die nog snel een foto probeert te nemen alvorens uit de weg te gaan. 

Ook het echte beeld doet mee aan de carnavalsgekte. Zaterdag kreeg Manneken Pis een eigen Venetiaans tenue met masker. 'Oh, he looks so cute!' kirren twee Britse toeristen, waarop ze enkele selfies met het beeldje nemen. 

Verderop gaat de de stoet verder. Aangekomen op de Grote Markt vormen de verklede deelnemers een mooie gekleurde zee. Ze poseren even flink op de trap voor het gemeentehuis voor ze naar binnen gaan. 'Daar vindt nu een receptie plaats', weet een deelneemster. Het is de eerste keer dat ze meedoet, maar volgend jaar zal ze zeker weer paraat staan. Daar is ze nu al zeker van.

‘He looks so cute!’,
kirren twee Britse toeristen
bij het zien van de
voor de gelegenheid verklede
Manneken Pis.
'Iedereen is welkom'
Zondag vindt de stoet voornamelijk plaats in het centrum van Brussel, maar zaterdag is de Marollenwijk aan de beurt. De Marollen is de oudste volksbuurt van Brussel. Terwijl de wijk vroeger geassocieerd werd met zaken die niet koosjer genoemd kunnen worden, is ze nu druk bezig aan een opmars. Het straatbeeld vol met drugsdealers en zwervers maakt stilaan plaats voor moderne vestigingen. De buurt staat bekend om hippe tweedehandswinkels en vanwege de rommelmarkt die elke dag neerstrijkt op het Vossenplein. Ook het carnavalsweekend dat sinds 2010 jaarlijks georganiseerd wordt, is goed op weg om een kenmerk van de Marollen te worden.

'Iedereen mag deelnemen aan het evenement', zegt Christine Rigaux, directrice van het cultureel centrum Bruegel, gelegen in de Marollenwijk. 'Elke jaar doen er ook mensen mee die ook op het echte carnaval in Venetië hebben gestaan,' vervolgt ze trots. De enige voorwaarde is dat je een Venetiaans kostuum aantrekt. 'Iedereen maakt zijn kledij zelf. De week voor de stoet, organiseren we een workshop om de maskers te maken.'

Toch is het zeer opvallend dat alle deelnemers Franstalig zijn, ook al is de affiche van het evenement tweetalig. 'Er zitten inderdaad geen Nederlandstaligen tussen. Franstaligen zijn nu eenmaal makkelijker te vinden in Brussel', glimlacht Rigaux. 'Iedereen is echter welkom', herhaalt ze, 'zolang het thema gerespecteerd wordt.'

Dat iedereen welkom is, blijkt zondag. Prachtige, kleurrijke kostuums sieren de Kapellemarkt in de Marollenwijk. Op het plein is er verder een mini-catwalk, een jury en een verkleed kinderkoor te vinden. Een presentator kondigt alle modellen aan. 'Prinses Anna en Prins Alex', 'La Bella Orangina' en 'La Bella' zijn slechts enkele namen die het podium betreden. De modellen zijn van alle leeftijden en door de maskers is het soms moeilijk in te schatten hoe oud ze zijn. Om de zoveel tijd vliegt er confetti in de lucht. Het blijft natuurlijk carnaval.



Created with flickr slideshow.


@CVanCampenhout

0 reacties:

Een reactie posten