Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

vrijdag 27 februari 2015

Tippelen op Tinder

Prostitutie toegankelijker door populaire online dating applicatie

Prostituees gebruiken Tinder om in contact te komen met potentiële klanten. De app staat erom bekend nogal oppervlakkig te zijn en trekt vooral mensen aan die eerder op seks, dan op een relatie uit zijn. Dit maakt van Tinder het perfecte speelterrein voor sekswerkers.
Tinder als virtuele straat
 ‘Ik maak het direct duidelijk dat ik een escorte ben tijdens het gesprek online en maar weinigen reageerden geschokt genoeg om het contact te verbreken. Velen zeggen ook nog nooit te hebben betaald voor seks, maar wanneer ik mijn prijzen geef, blijven ze toch geïnteresseerd,’ aldus Lilly Chatte, een tweeëntwintigjarige prostituee uit Londen, aan The Sun. Lily Chatte zit op Tinder op zoek naar potentiële klanten. Deze online dating applicatie gebruikt de locatie van gebruikers om andere profielen aan te bieden. Deze worden dan in een fractie van een seconde goed- of afgekeurd. Vinden beiden elkaar leuk? Dan ontstaat er een match en kunnen ze een online gesprek aanknopen.

Volgens een onderzoek van GlobalWebIndex, een onderzoeksbureau dat zich focust op de populatie online,  gebruiken meer dan 91 miljoen mensen applicaties, die net zoals Tinder op basis van locatie datingmogelijkheden aanbieden. Meer nog, bijna twee op drie gebruikers zijn mannen. Dit gegeven, samen met de eenvoud om mensen te ontmoeten, maakt van zulke datingapplicaties een zee aan potentiële klanten voor sekswerkers, die voordien onbereikbaar bleven.

‘Het was zo logisch. Waar anders kan je zo’n uitgebreide databank van mannen uit op seks terugvinden?’ aldus Sarah, een Engelse prostituee, aan The Debrief, een Brits online magazine voor vrouwen tussen de 20 en de 30. Vroeger moest er namelijk actief op zoek gegaan worden naar prostituees in bepaalde wijken of op specifieke websites. Nu worden door zulke applicaties prostituees probleemloos voorgeschoteld naast andere profielen en verliest het sekswerken zijn schimmige karakter. ‘Mannen zullen altijd voor seks willen betalen. Iedereen, die ik op Tinder ontmoette wou afspreken om te vrijen, niet om te daten,’ vertelde Lilly Chatte. Op vijf maanden tijd verdiende ze er ongeveer 13 615 euro aan.

‘Het was zo logisch.
Waar anders kan je
zo’n uitgebreide
databank van
mannen uit op seks
terugvinden?’
De makers van Tinder proberen de populariteit van de app voor prostituees tegen te gaan. ‘We bekijken elk gerapporteerd of geblokkeerd profiel en verwijderen het meteen wanneer de claim gegrond is’, beloofde Rosette Pambakian, woordvoerster van Tinder aan The Washington Post, een Amerikaanse krant. ‘Het aanbieden van een aangename en positieve ervaring aan onze gebruikers is van groot belang voor ons.’

Tinder zei eerder actie te hebben ondernomen tegen zowel spam als illegale activiteiten op de applicatie via een technische update. Over het aantal effectief verwijderde profielen weigeren ze cijfers te geven. ‘Regelmatig kom je spam tegen op Tinder. Je wordt dan lastiggevallen met van die automatische berichten en links,’ bevestigde Jeroen, een Tinder-gebruiker. Aanbiedingen van prostituees is hij evenwel nog niet tegengekomen. Bovendien is tot op heden het ronselen van klanten voor prostitutie in België verboden.

Wapen tegen prostitutie
Maar het kan ook anders. Begin november vorig jaar lanceerde Turn Off The Red Light, een Ierse organisatie, die strijdt tegen prostitutie en mensenhandel, een pakkende campagne op Tinder. Aan de hand van een reeks foto’s proberen ze de problematiek van seksuele exploitatie binnen Ierland aan te kaarten.

‘Mensenhandel bedoeld voor de seksindustrie is een van de meest lucratieve misdaden, toch zijn heel veel mensen zich niet bewust dat het een realiteit is binnen een moderne maatschappij. Wij grijpen dan ook iedere kans om deze problematiek aan te kaarten en de impact van zulke misdaden op de slachtoffers te tonen’, aldus Denise Charlton, hoofd van de Immigrant Council van Ierland.

De campagne bestaat uit enkele profielen van vrouwen waarbij de foto’s een steeds gruwelijker beeld schetsen. De gebruiker stuit op een bont en blauw geslagen vrouw, een te jong meisje overladen met make-up om haar ouder te doen lijken en een vrouw die in een pijnlijke greep voor de camera gedwongen wordt. De makers van de campagne loven de eigenzinnigheid van de campagne en duiden op het succes ervan: ‘Tot nu toe werd de campagne zeer goed ontvangen onder de Tinder-gebruikers. Vele mensen reageerden geschokt wanneer ze hoorden hoe mensenhandel en seksuele exploitatie nog zo sterk deel uitmaakt van onze maatschappij.’ Of de campagne zal kunnen blijven bestaan is nog niet duidelijk. Volgens de voorwaarden van Tinder mogen er namelijk geen valse profielen gemaakt worden.

Van het ene uiterste..
Daar waar Tinder de prostitutie weert, omarmen anderen het. Recent werd er in Duitsland de applicatie Peppr gelanceerd, die op dezelfde manier werkt als Tinder op een groot verschil na. Peppr richt zich uitsluitend op prostituees en hun klanten en koppelt deze aan elkaar. Hobby’s vermelden ze niet, wel vind je in de beschrijving de prijzen en aangeboden diensten. Deze applicatie vindt in Duitsland een vruchtbare bodem, omdat prostitutie sinds 2002 legaal is in ons buurland. De makers van de app willen de seksindustrie een minder goedkoop imago geven. Mannelijke en vrouwelijke prostituees, die pepprs genoemd worden door de dienst, zetten hun foto gratis online en klanten kunnen na het betalen van boekingskosten een date regelen. Met aanpasbare filters kan de klant selecteren op lichaamstype en soorten van services. Door telefonische interviews met de prostituees af te nemen, proberen de makers gedwongen prostitutie te bannen, ook al geven ze toe dat ze dit niet altijd kunnen waarmaken

…In het andere
‘Wij veranderen
de spelregels’
‘Wij veranderen de spelregels’, zijn de eerste woorden die bij de beschrijving van de applicatie Bumble staan en ze zetten meteen ook de toon. De mensen achter Bumble creëerden een app die noch seksistisch is, noch een normbevestigende omgeving aanbiedt waar mannen de eerste stap moeten zetten. De applicatie werd op poten gezet door Whitney Wolfe, voormalig topvrouw van de datingapp Tinder, nadat ze haar collega’s aanklaagde wegens seksuele intimidatie. De makers willen vooral komaf maken van de machocultuur die binnen datingapplicaties heerst. De applicaties zijn zeer gelijkaardig op een detail na: enkel vrouwen kunnen een gesprek beginnen. 'Ons belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat je ervaring op Bumble aangenaam is en je uiteindelijk niet gestoken wordt,’ aldus medeoprichters Sarah Mick en Chris Gulczynski.

@Dorien_Luyckx

1 reacties:

Is echt de perfecte manier om aan klanten te komen idd werkt top!!

Een reactie posten