Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

donderdag 26 februari 2015

Reese Witherspoon is vrouwonvriendelijke vragen beu

Reese Witherspoon heeft er genoeg van dat journalisten haar seksistische vragen stellen. Dit liet ze via sociale media blijken naar aanleiding van de 87e Academy Awards die op 22 februari plaatsvonden in de Amerikaanse stad Los Angeles. 

De Academy Awards, ook wel bekend als de Oscars, zijn de belangrijkste filmverkiezingen in de Verenigde Staten. De uitreiking gaat hand in hand met een glamoureus en prestigieus evenement waar de genomineerden verschijnen op hun paasbest. De prijs betekent heel wat voor een acteur of actrice die carrière aan het maken is. Voordat de Oscars begonnen, klaagde Reese Witherspoon journalisten aan omdat die enkel seksistische vragen zouden stellen aan de vrouwelijke genomineerden.

Op de rode loper wordt er altijd uitgekeken naar de outfits van de A-list sterren. Vooral vrouwelijke actrices worden overstelpt met vragen over hun outfit. Oprah Winfrey verscheen in Vera Wang, de zwangere Keira Knightley in Valentino en Zendaya in een prachtige Vivienne Westwood. Zowel de sieraden van de prestigieuze juwelier Tiffany & Co als de kleur wit domineerden de rode loper. Birdman is de grote winnaar van de Oscars, maar over Emma Stone, de actrice die de grootste vrouwelijke rol in de film vertolkt, valt niet veel meer te zeggen dan dat haar slip even zichtbaar was terwijl ze haar Elie Saab-jurk op zijn plek trok. 

Reese Witherspoon, genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in Wild, maakte voordat het evenement begon duidelijk dat ze die oppervlakkige vragen beu is. Ze herinnerde journalisten eraan dat de vrouwen op de rode loper meer zijn dan enkel hun jurk. Op Twitter en Instagram plaatste ze een boodschap waarin ze journalisten opriep om de actrices meer te vragen dan enkel wie hun jurk heeft ontworpen.

Ze riep mensen op om onder de hashtag #AskHerMore voorbeeldvragen te plaatsen die journalisten aantonen dat het ook interessant is om te peilen naar de creatieve en intellectuele inzichten van de actrices. Verschillende andere actrices steunden Reese Witherspoon en deelden ook op hun pagina's haar oproep.

0 reacties:

Een reactie posten