Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

vrijdag 27 februari 2015

Alle dagen seks? Neen, dank u

Met het nieuwe programma 'Alle Dagen Seks' wil vrouwenzender VIJF het taboe van praten over seks doorbreken. Maar dat taboe bestaat helemaal niet, zegt Ebe Ryheul. We overschatten seks zwaar en hebben al helemaal geen 'Alle Dagen Seks' nodig.

Eindelijk. Iemand heeft ontdekt wat de Vlaming nodig heeft. Eindelijk. Iemand wist wat doen met ons onuitputtelijk productiebudget. Want – hier komt ‘ie – iemand kwam op het idee om het Nederlandse format van ‘Alle Dagen Seks’ in februari naar Vlaanderen te brengen. Een programma over vier koppels die dertig dagen lang elke dag seks hebben en deze ervaring delen met Ann Reymen, Annelien Coorevits en een seksexpert (of sexpert?). Eén vraag, drie woorden: waarom in godsnaam?

VIJF is de grootste vrouwenzender van Vlaanderen. Niks tegen vrouwenzenders an sich. ‘Friends’, ‘Grey’s Anatomy’, ‘Secret Eaters’ of ‘Het Spreekuur’ kunnen makkelijk ontspannen, entertainen of bijbrengen. Maar als vrouw kan ik je zeggen dat ‘Alle Dagen Seks’ deze talenten of vermogens niet lijkt te bezitten.

Wat het programma wel kan, is frustreren. In een wereld waarin vrouwen nog steeds worden gestenigd, waarin kindsoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek geen uitzondering zijn en waarin niemand weet om te gaan met de Syrië-strijdes, durft Ann Reymen schaamteloos de vraag van een miljoen af te vuren op VIJF-kijkend Vlaanderen: ‘Hoe houden we het passioneel?’. Of neem regiomanager van seksshop Pabo, die de vraag naar wat sexy lingerie nu precies is net iets te serieus een ‘goede, maar moeilijke vraag’ noemt, en dat terwijl er al enkele jaren pogingen worden gedaan om topoverleg te plegen over het afremmen van de opwarming van de aarde.

Dat frustreert en maakt mensen cynisch. Leerkrachten in het lager onderwijs maken vaak gebruik van overdrijving om zo iets duidelijk te maken. Dezelfde techniek werd zonet ook toegepast. Het punt van deze vergelijkingen: seks en seksualiteit worden te breed uitgesmeerd en daardoor zwaar overschat.

Seksfantasieën
Op de site van het Nederlandse ‘Alle dagen seks’ staat te lezen dat het programma het taboe om te praten over seksualiteit wil doorbreken. Dat doet het niet en dat kan het niet. Omdat dat taboe simpelweg niet bestaat. Integendeel. Magazines als ‘Flair’ en ‘Cosmopolitan’ berichten pagina’s vol over klaarkomen, masturberen en voorspel, in het programma ‘Spuiten en slikken’ worden seksuele standjes en speeltjes uitvoerig besproken en dan zwijgen we nog over Goedele Liekens, die in elke show waar ze te gast is haar expertise als seksuologe komt spuien door over seksfantasieën en overspel te praten.

Dit omvangrijke aanbod hoeft niet te worden aangevuld met een programma gewijd aan vier volslagen onbekende koppels die praten over vrijen in de auto, samen naar porno kijken of de moeilijkheidsgraad van het krijgen van een erectie na enkele keren seks. Daar moeten we ons productiegeld niet aan spenderen. En niet alleen omdat de voorraad sekspraat in de populaire media groot genoeg is, maar ook en vooral omdat niemand iets geeft om het effect van dertig dagen seks op het seksleven van die koppels. Als we willen weten wat zoveel seks met een mens doet, dan proberen we dat zelf wel eens uit. Dat is geen experiment – of sexperiment – dat zend- en/of praattijd vereist.

Als we dat al willen weten. Want het lijkt eerder onwaarschijnlijk dat het een levensvraag is die veel mensen bezighoudt. Mensen denken niet aan seks als ze zich afvragen wat ze de komende maand gaan doen ter ontspanning. Mensen denken dan aan een zonnig reisje, gezellige etentjes met vrienden of een frisse strandwandeling met hond en familie. Want dat zijn de dingen die ze zich later moeiteloos herinneren en die hun hart verwarmen. Niet die avond waarop ze geweldige seks – wat dat dan ook mag zijn – hadden.

Ik herhaal, over seks wordt te veel gesproken en daardoor wordt het overschat. Op die manier wordt er onterecht een hype rond gecreëerd. Gezellige momenten met vrienden en familie, die worden onderschat. Die worden te weinig gehyped. Daar zouden we het vaker over moeten hebben. Gezelligheid met vrienden en familie, daar zou VIJF eens een programma over moeten maken.

@RyheulEbe

0 reacties:

Een reactie posten