Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

vrijdag 27 februari 2015

De Vlaamse vijf keer vijf van het voorjaar



De maand maart doet bij elke wielerliefhebber het hart wat sneller slaan. Veertien koersdagen op de bochtige Vlaamse wegen met als hoogtepunt Vlaanderens Mooiste, de Ronde Van Vlaanderen, op zondag 5 april. Om enigszins voorbereid aan deze wielerwedstrijden te beginnen stellen wij de Vlaamse vijf keer vijf voor. De vijf belangrijkste wedstrijden, de vijf topfavorieten, vijf beslissende heuvels, vijf Belgische kanshebbers en vijf neoprofs om in de gaten te houden.

Kristoff: 'Ik kan
de Ronde van
Vlaanderen winnen.'
De vijf belangrijkste wedstrijden
De aftrap van het Vlaamse wielervoorjaar is traditioneel de Omloop Het Nieuwsblad, met start en finish in Gent, dit jaar op zaterdag 28 februari. De belangrijkste wedstrijden vinden echter pas een kleine maand later plaats, in de zogenaamde Vlaamse wielerweek. Die begint op woensdag 25 maart met Dwars door Vlaanderen. Daarna volgen in sneltempo de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Driedaagse De Panne-Koksijde. Na zeven koersdagen in anderhalve week wordt deze periode afgesloten met een ware climax, de Ronde van Vlaanderen, de Vlaamse klassieker bij uitstek.

De vijf topfavorieten

Tom Boonen hoopt dit jaar
een vierde Ronde van Vlaanderen
op zijn palmares te schrijven.
Al enkele jaren zijn er eigenlijk maar twee echte topfavorieten voor deze wedstrijden. Tom Boonen en Fabian Cancellara steken er met kop en schouders bovenuit. Hun palmares is overladen met Vlaamse overwinningen. In tegenstelling tot de voorbije jaren staat de teller van Tom Boonen in de voorbereidingswedstrijden nog op nul. Toch panikeert de man uit Balen nog niet. ’Ik had het idee om niet te snel in topconditie te zijn. Ik wil wel graag winnen, maar pas in de volgende weken wil ik echt een stap vooruit zetten’, aldus Boonen.

Cancellara stond dit jaar al wel op het hoogste schavotje. Zijn overwinning in de Ronde van Oman betekende een boost voor het vertrouwen. ’Dit bevestigt dat ik op de goede weg ben voor het klassieke voorjaar,’ zei de Zwitser. Spartacus vertelde in januari al dat zijn overwinning van vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen niet genoeg was. ’Enkel de Ronde winnen was niet voldoende, ik was dan ook niet tevreden over mijn voorjaar.’ Hij komt dit jaar dus terug voor meer overwinningen.


Fabian Cancellara won drie van de
 vijf laatste Rondes van Vlaanderen.
Toch verschijnt nu ook een nieuwe generatie op het toneel. De Slowaak Peter Sagan, de Noor Alexander Kristoff en de Nederlander Niki Terpstra zullen hun best doen om de oude generatie van de troon te stoten. Vooral de laatste twee lijken in vorm te zijn na hun recente overwinningen in Qatar en Oman.

Kristoff klonk na zijn vierde overwinning van het seizoen ambitieus. ’Ja, ik ben een van de mannen die kan winnen in Vlaanderen, maar ik voel me niet de grote favoriet.’ De Noor waarschuwde ook voor Terpstra, de eindoverwinnaar in de Ronde van Qatar. ’Misschien is Terpstra wel de te kloppen man dit jaar.’

De Nederlandse ploegmaat van Tom Boonen reageerde minder voorbarig. ’Mijn overwinning hier betekent dat mijn vorm goed is', aldus Terpstra. 'Ik hoef me geen zorgen te maken, maar meer ook niet.’

De vijf beslissende heuvels
De heuvels bepalen vaak het wedstrijdverloop in de Vlaamse klassiekers. Tot enkele jaren geleden was de Muur van Geraardsbergen de scherprechter in de Ronde van Vlaanderen. In de huidige vorm is het de combinatie Oude Kwaremont en Paterberg die deze rol op zich neemt. De Taaienberg en de Leberg spelen eveneens hun rol in de Ronde, maar ook in enkele andere wedstrijden. De Kemmelberg is traditioneel deel van het parcours van Gent-Wevelgem.

De vijf Belgische kanshebbers

Greg van Avermaet was de voorbije jaren
de meest constante Belgische renner, maar
hij blijft op zoek naar zijn eerste klassieke zege. 
Naast Tom Boonen, die tot de absolute topfavorieten gerekend kan worden, zijn er enkele andere Belgen die een kans maken. Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh waren er vorig jaar al dichtbij in Vlaanderens Mooiste, maar moesten in een spannende sprint hun meerdere herkennen in Fabian Cancellara.

Het wielerpeloton bekroonde Greg Van Avermaet vorig jaar tot Flandrien 2014 voor zijn aanvalslust en manier van koersen. Toch blijft hij op zoek naar die eerste grote overwinning. Panikeren doet de Oost-Vlaming nog niet. ’Ik heb nog zes of zeven jaar om een grote klassieker te winnen.’

Sep Vanmarcke eindigde vorig jaar vooral op de ereplaatsen, met een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen als uitschieter. ’Het was altijd net niet. Maar daar wil ik graag verandering in brengen‘, aldus de kopman van de Nederlandse LottoNL-Jumboformatie.

Stijn Vandenbergh finishte vorig jaar enigszins onverwacht vierde in de Ronde van Vlaanderen. De ploegmaat van Boonen en Terpstra staat in de pikorde van zijn ploeg wel een trapje lager dan de kopmannen. Het is afwachten of hij zijn goede prestatie van vorig jaar kan herhalen.

Jürgen Roelandts probeert al enkele jaren zijn voet te zetten naast de topfavorieten, maar grote overwinningen heeft hij nog niet behaald. Hij koos er daarom voor dit jaar zijn voorbereiding om te gooien en de voorbereidingskoersen in Qatar en Oman links te laten liggen. ’Dit jaar heb ik een veel rustigere aanloop. Ik was zelden zo ontspannen‘, aldus de kopman van het Belgi-
sche Lotto-Soudal.

Stijn Devolder heeft al twee overwinningen in de Ronde van Vlaanderen op zijn naam staan, maar moet nu tevreden zijn met de rol van schaduwkopman en luxeknecht naast Cancellara. ’Ik blijf mijn zelfde rol vertolken als andere jaren. Ik ben een soort van luitenant voor Fabian en dan zijn er ook wedstrijden waar ik zelf mijn eigen weg mag gaan‘, aldus de drievoudig Belgisch kampioen.

De vijf neoprofs
Ten slotte stellen we ook vijf jongeren voor van wie we hopen dat zij een extra pigment brengen aan het voorjaar. Meestrijden voor de overwinning zal voor de meesten nog te vroeg zijn, maar we verwachten toch dat zij zich in de Vlaamse wedstrijden zullen kunnen tonen. Twee Belgen, Dylan Teuns en Tiesj Benoot, een Nederlander, Mike Teunissen, een Noor, Sven Erik Bystrom, en een Zwitser, Silvan Dillier. Dat zijn de nieuwe jongens om in het oog te houden.


Tiesj Benoot was vorig jaar derde
in de Ronde van Vlaanderen voor
beloften. Hij is een van de jonge
mannen om in het oog te houden.
Dylan Teuns wist vorig jaar als stagiair bij de Zwitserse wielerformatie BMC reeds twee overwinningen te behalen op het Europese niveau en lijkt nu klaar om Van Avermaet en Philippe Gilbert te helpen in het voorjaar. Ook Tiesj Benoot was vorig jaar stagiair, weliswaar bij de Belgische ploeg Lotto-Soudal. In die trui behaalde hij een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen voor beloften.

Mike Teunissen was zoals vele jongeren eerst actief in het veldrijden en kroonde zich in deze discipline tot wereldkampioen bij de beloften in 2013. In 2014 was hij onder meer de sterkste in Parijs-Roubaix voor beloften. Hij komt uit voor het Nederlandse team LottoNL-Jumbo.

Sven Erik Bystrom behaalde zijn mooiste overwinning tot nu toe op het wereldkampioenschap vorig jaar. In de beloftencategorie kwam hij als eerste over de streep. Het leverde hem een profcontract bij het Russische Katoesja op.

Voor Silvan Dillier is 2015 zijn tweede jaar als profrenner. Hij hielp in 2014 zijn ploeg BMC aan het wereldkampioenschap ploegentijdrit. Hij startte ook in de meeste Vlaamse wedstrijden en behaalde een zesde plaats in het eindklassement van de Driedaagse van West-Vlaanderen. Net zoals Teuns zal hij in de eerste plaats helper voor Van Avermaet zijn.

Deze vijftien renners, vijf wedstrijden en vijf heuvels zullen de komende weken samen met nog vele andere coureurs, koersen en hellingen de talloze uren koers op uw beeldscherm kleur geven. De koers is terug!

Zo, u bent klaar om te genieten van het Vlaamse voorjaar!



@JasperBeelaert

0 reacties:

Een reactie posten